İçeriğe geç

Oyacilik Nedir

Oyacılık nedir kısaca?

El sanatları, Kahramanmaraş genelinde bilinen ve gençten yaşlıya hemen hemen her yaştan ev hanımının yaptığı geleneksel bir el sanatıdır. Yatak örtüsü takımları, kenar süslemeleri, masa ve sehpa örtüleri, battaniye kenarları, kadın giyiminin eşarp ve başörtüsü kenarları ve gecelik yakaları gibi alanlarda uygulanabilir.

Oya işlemeciliği nedir?

Dantel; İğne, mekik, toka ve tığ gibi aletlerle, ağırlıklı olarak ipek, pamuk ve sentetik iplikler ile pul ve boncuk gibi malzemeler kullanılarak yapılan örgü tekniğiyle yapılan bir el sanatıdır. Dantelin temeli ipekböceği yetiştiriciliğine dayanmaktadır.

Oya yapımcılığı hangi yöreye aittir?

Dantel – Afyonkarahisar Örgü sanatına ait olan dantel, çeşitli türdeki ince veya kalın bükülmüş ipliklerin yardımcı malzemeler (boncuk, pul vb.), iğne, mekik, iğne gibi aletlerle ve elle üst üste bağlanarak bağlanmasıyla yapılır. Dantel işlemeleri kasnak, şal, atkı ve gömleklerin kol ve etek uçlarına uygulanır.

Oya hangi yöreye aittir?

Kırşehir yöresinde dantele ilişkin söz varlığının belirlenmesinde derleme, tarama ve gözlem yöntemleri bir arada kullanılmıştır.

İğne oyasını ilk kim buldu?

M.Ö. 2000’den önceye dayandığı tespit edilmiştir. Diğer bazı kayıtlardan, iğneyle örmenin 12. yüzyılda Anadolu’dan Yunanistan’a ve ardından İtalya üzerinden Avrupa’ya geldiğini öğreniyoruz.

Oya nerelerde kullanılır?

İşyerlerinde sehpa, çalışma masası, bilgisayar gibi çeşitli mobilya ve eşyalarda kullanılır. Yastık kenarlarında, yatak odası takımlarında ve havlu kenarlarında dekoratif malzeme olarak kullanılır. Duvarlara asılarak veya vitrinlerde sergilemek için sergileme malzemesi olarak kullanılır.

Oya işlemek ne demek?

Geleneksel el sanatlarımızdan biri olan dantel; iğne, tığ, mekik ve toka gibi farklı iplikler ve farklı araçların kullanıldığı bir örgü tekniği olarak tanımlanabilir. Zamanla bu tekniğe payet, boncuk ve kumaş gibi malzemeler de eklenmiştir.

İğne oyası teknikleri nelerdir?

İğne oyası yapımında kullanılan farklı teknikler vardır. Bu teknikler bölgeden bölgeye değişir. Örgülü halka (üçgen), örgüsüz halka (kare), kök, chirdik, mali, korkuluk, bıyık, tüp bu tekniklerden bazılarıdır.

Oya ipi ile neler yapılır?

Anadolu kültüründe çeyiz hazırlayanların sıklıkla tercih ettiği oya ipleri; damat bohçası, gelin bohçası, masa örtüsü, sehpa ve vitrin örtüsü, yastık kılıfı, havlu kenarı süsleri, eşarp, şal ve namaz başörtülerinde de tercih ediliyor.

İğne oyası en çok nerede yapılır?

Daha çok süs ve süsleme amaçlı yapılan iğne oyası, yörede genellikle kadınların yaptığı, uzun emek ve uğraşların sonucu ortaya çıkan bir el sanatıdır. İğne oyası üretimi ve kullanımı Ankara’nın tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Nallıhan ilçesinde yaygındır.

Oya ustası kimdir?

İşte Oya Ustası’nın hayatından ve kariyerinden önemli noktalar… OYA UUSTASI KİMDİR? Oya Unustası 1988 yılında İstanbul, Kadıköy’de doğdu. Unustası aslen İzmir, Buca’lıdır. Anne tarafından büyük anne ve büyük babası Selanik göçmeniydi ve babasının ataları Bulgaristan göçmeniydi.

El işi sanatları nelerdir?

Geleneksel Türk el sanatları; halı dokumacılığı, kilimcilik, ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, baskıcılık, çinicilik, seramikçilik, oyacılık, dantelcilik, deri işçiliği, müzik aleti yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, eyercilik, metal işçiliği, keçe yapımcılığı, örgücülük, ahşap işçiliği ve pamuk…

Esmerin adı Oya neden yazıldı?

Albüm hakkında daha fazla bilgi: Azer Bülbül, Yeşilçam ustası Oya Aydoğan’a aşık olduğu için albümünde Esmerin Adı Oya şarkısını seslendirmiştir. Yıllar sonra Aydoğan da Bülbül’ün kendisine aşık olduğunu itiraf etmiştir. Şarkının sözleri Azer Bülbül’e aittir. Daha sonra İbrahim Tatlıses bu şarkıyı seslendirmiştir.

Elinde Oya türküsü hangi yöreye ait?

Elinde Oya – (Menşure Hanım) Van -Erciş – Halay / Canan Başkaya – YouTube.

Çemberimde Gül Oya sözü kimin?

Çevremdeki Gül Oya şu anlamlara gelebilir: Çevremdeki Gül Oya (halk şarkısı), Çanakkale-Biga yöresinden türkü (Kâmil Nizam Bigalı – Ahmet Yamacı)

İğne oyasının kültürel önemi nedir?

İğne oyası, sevdiklerimize, özlemlerimize, umutlarımıza, arzularımıza ve dileklerimize ulaşmak için düğüm düğüm işlenmiştir. Çok zengin bir çeşitliliğe ve tarihe sahip olan iğne oyası, sadece bir takı parçası olarak değil, aynı zamanda duygu ve düşünceleri ifade etme aracı olarak da kullanılmıştır.

Oya yapmak ne demek?

Anadolu’nun farklı yerlerinde bulunabilen bu kültürün geleneksel el sanatlarından biri de danteldir. Diğer bazı el sanatları gibi dantel işi de el sanatlarını yapan kişinin duygu ve düşüncelerini ifade eder. Dantel, el sanatları arasında kendine özgü bir yere sahiptir.

İğne oyası hangi yöreye aittir?

Şehirlere göç, teknolojik ilerlemeler ve hızlı ve ucuz üretim bazı el sanatlarının yok olmasına yol açsa da, Kastamonu ve çevresinde geleneksel el sanatları hala yaşıyor. Bu el sanatlarından biri de iğne oyası.

Geleneksel el sanatları nelerdir kısaca?

Geleneksel Türk el sanatları; halı dokumacılığı, kilimcilik, ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, baskıcılık, çinicilik, seramikçilik, oyacılık, dantelcilik, deri işçiliği, müzik aleti yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, eyercilik, metal işçiliği, keçe yapımcılığı, örgücülük, ahşap işçiliği ve pamuk…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Düz Saçlı Escort